Biodata Dan Profile Dato Seri Vida

Biodata dan Profile Datuk Seri Vida

Nama Penuh: Datuk Seri Dr. Hajjah Hasmizah Othman

Asal: Machang, Kelantan

Umur: 44 Tahun

Adik Beradik: Anak bongsu daripada tiga beradik

Pendidikan: Sarjana Muda Pendidikan (Kesusasteraan Melayu dan Sejarah) dari Universiti Sains Malaysia (USM) dan Ijazah Doktor Falsafah (PhD) dalam bidang Biologi dari Universiti Monash.

Kerjaya: Usahawan produk kesihatan dan kosmatik

Nama Anak: Nur Edlynn Zamileen Muhammad Amin, 10 tahun Muhammad Eric Zacquan, 8 tahun

Fakta mengenai Datuk Seri Vida :

Beliau adalah orang yang sangat minat berniaga, malah mula menjual nasi lemak dan kuih muih seawal usia sembilan tahun Beliau pernah bekerja di kilang, menjual pokok bongsai, bekerja di restoran makanan segera dan tidak ketinggalan bekerja sebagai cikgu sekolah selama 12 tahun di Sekolah Jenis Kebangsaan Pooi Lam

Beliau pernah dikritik hebat dengan penampilannya yang sentiasa ‘disinari’ kilauan, ‘blink-blink’ dan keterlaluan dari hujung rambut hinggalah ke hujung kaki. Beliau pernah kehilangan 2 anaknya yang terkorban akibat kebakaran rumahnya pada tahun 2013.

Dato Vida juga pernah menjadi ibu tunggal selama bertahun-tahun dan membesarkan anak secara berseorangan sebelum berkahwin semula dan bercerai semula

Dato Vida merupakan seorang usahawan dan jutawan wanita dengan syarikatnya, Vida Beauty Sdn Bhd yang mempunyai ratusan pekerja.

Pernah menaja program tv seperti Gegar Vaganza, Mentor Milenia TV3, Anugerah Juara Lagu (AJL29). Penajaan pada AJL29 mencecah RM3 juta manakala GegarVaganza pula hampir RM2 juta.

Pernah menaja pasukan bola sepak Kelantan dan mensyaratkan stadium dicat dengan warna pink (merah jambu) dan nama pasukan ditukar dari The Red Warriors kepada Pamoga Qu Puteh The Red Warriors.

Hebat sungguh skill marketing beliau! Slogan dan tagline produknya yang terkenal iaitu – qu puteh, qu puteh, barulah putih! (sambil menyentuh pipi dengan jari yang digayakan)

Sumber : Mstar

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s