Lelaki Ini Saman Bekas Tunang Apabila Enggan Mengembalikan Cincin Pertunangannya Bernilai RM64350 


​Seorang lelaki menyaman bekas tunangnya selepas enggan memberikan kembali cincin pertunangannya selepas dia membatalkan perkahwinan sepuluh hari sebelum majlis berlangsung.

Edwin Shien Bing Toh menuntut bekas tunangnya Winnie Chu Ling Su untuk memberikan kembali RM64350 cincin pertunangan berlian bersama-sama dengan hadiah mahal RM20000 termasuk kalung berlian dan beg tangan Louis Vuitton serta tambahan RM4000 tunai.

Dokumen Pengadilan Negeri Downing Center mendedahkan pasangan itu bertemu melalui teman bersama pada 2015 di mana bulan kemudian mereka membuka akaun bank bersama untuk membeli cincin pertunangan dan dua band pernikahan secara kolektif berharga RM72000

Edwin Shien Bing Toh menggugut bekas suaminya, Winnie Chu Ling Su kerana tidak memberi balik RM64350 cincin pertunangan berlian selepas dia membatalkan perkahwinan sepuluh hari sebelum majlis.

Mahkamah tidak memerintahkan Cik Su untuk kembalikan cincin pertunangan atau hadiah, tetapi memerintahkannya kembalikan duit band perkahwinan dan wang tunai RM4000

Beberapa bulan kemudian, Encik Toh mencadangkan kepada Cik Su pada bulan Disember di mana mereka telah membuat semula adegan untuk jurugambar 
Walau bagaimanapun, Encik Toh menangguhkan perkahwinan itu selepas tiga bulan, sepuluh hari sebelum hari besar pada bulan Mac 2016 semasa pertemuan dengan Cik Su dan rakannya.
Encik Toh menuntut bekas tunangnya kembalikan tiga cincin dan lima hadiah selepas pasangan itu secara lisan bersetuju untuk kembalikan ‘semua yang dimiliki oleh setiap pihak’.
Ketika beberapa item dikembalikan, termasuk kasut Toh, dompet dan pakaian perkahwinan, Ms Su enggan memberikan kembali dokumen pengadilan gelang berlian.
Majistret Rodney Brender berkata perjanjian lisan mereka bukanlah kontrak dan Encik Toh memberikan kembali kasutnya untuk mengelakkan konflik.
‘Dia mungkin merasa sedikit bersalah kerana membatalkan pertunangan itu 10 hari sebelum pernikahan,’ kata Encik Brender.
Majistret itu berkata banyak hadiah diberikan dalam masa-masa bahagia dan dengan keyakinan.
‘Kadang-kadang optimisme ditanggung, kadang-kadang tidak,’ kata Encik Brender.
‘Kenapa undang-undang melindungi hadiah cincin antara pasangan yang sama dengan yang berbeza?
‘Atau antara pasangan yang memberikan cincin dengan menjangkakan hubungan akan sentiasa bahagia.
Dokumen-dokumen mahkamah menunjukkan Encik Brender tidak memerintahkan cincin pertunangan atau lima hadiah akan dikembalikan tetapi menyuruh  band perkahwinan dan wang tunai $ 1000 dikembalikan kepada Encik Toh.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s